SIKIŞTIRILMIŞ talaştan elde edilen yeni nesil yakacak türü Pelet’i üreten Kavi Ahşap firması, yurtdışına yaptığı sezonluk bin tonu aşkın cirosuyla rekor kırıyor. Pancar’da 4 yıl önce kurduğu 5000 metrekare kapalı alana sahip tesiste, kalorisi yüksek, kül ve duman oranı düşük çevre dostu Pelet üreten Kavi Ahşap, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan başta olmak üzere yurtdışına satış yapıyor. Çam talaşının sıkıştırılması ile ortaya çıkan Pelet ismi verilen yeni yakacak türü birçok özelliği ile dikkat çekiyor. Doğa dostu olan yeni nesil yakacak türü 5000 kaloriye sahip, çevre dostu için çevreyi kirletmiyor. Kül oranı çok az. Ayazlar tarafından Pancar Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulan Kavi Pelet ismi ile faaliyet gösteren firma, günde 30 ton Pelet üretimi gerçekleştiriyor. Sıkıştırılmış talaşlardan ortaya çıkan kapsül özel yapım Pelet sobalarında, katı yakıt kazanlarında ve kat kaloriferlerinde kullanılabiliyor. Son dönemde özellikle evlerde de ısınma amaçlı kullanılmaya başlanan pelet’in cazibesi gün geçtikçe artıyor.
İNGİLTERE’DEN ALDIĞI FSC BELGESİ DE BULUNUYOR
PANCAR OSB’de bulunan fabrikada üretilen Pelet, çok uzun yıllar önce kullanılan talaş sobalarının modern bir şekilde geri dönmesini sağlıyor. Özel makinelerde çam talaşı sıkıştırılıp daha sonra disklerden kapsül haline getiriliyor. 20 kiloluk torbalara konulan Pelet satışa sunuluyor. Ayazlar tarafından Pancar’da faaliyet gösteren fabrika, Küçük Menderes Havzasının en büyük ve en modern tesisi olarak gösteriliyor. Peleti özellikle sahil kesiminde olan evler, kat kaloriferleri, turistik tesisler gibi yerler ısınma amaçlı olarak kullanıyor. Geri dönüşüm ürününden elde edilen bu yakacak çevre dostu olduğu için duyarlı vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Kavi Pelet firması endüstriyel ağaç kullanarak böyle bir yakacak ürettiği için İngiltere’den ormanların korunması yasasına uygunluğundan dolayı FSC belgesi de bulunuyor.
KULLANAN YÜZDE 100 MEMNUN KALIYOR
TALAŞIN geri dönüşüm ile yakacak olarak kullanılması Ayazlar ailesi tarafından kurulan Kavi Pelet, yoğun rağbet görüyor. Pelet’in henüz herkes tarafından bilinmediğini ifade eden Kavi Pelet’in yetkilisi Ahmet Ayaz, “Pelet kömüre rakip olacak bir yakıt türü. Çevreci olmasından dolayı çok tercih ediliyor. Pelet yapımı için fabrikaya gelen çam talaşı önce kurutuyoruz. Presleyip kapsül haline getiriyoruz. Daha sonra soğutup, nemini alıyoruz ve son olarak paketleyip satışa hazır hale getiriyoruz. Pelet’i kömürlü soba kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Pelet’i kullanan yüzde 100 memnun kalıyor. Özellikle doğalgazın bulunmadığı ilçe merkezine uzak mahallelerde Pelet çok kullanılmaya başlandı. Kalorisi yüksek olduğu için diğer yakacaklardan daha fazla ısıtıyor. Buna rağmen kül ve duman oranı da çok az. Günde 20 ton üretim yapıyoruz. Talebe göre kapasitemizi arttırabiliyoruz” dedi.
PELET NEDİR?
DOĞAL küçük atık maddelerin öğütülüp yüksek basınç altında preslenmesi işlemi sonucu ortaya çıkan mamule verilen isimdir. Bu işlemi her türlü ağaç atık mamul ile gerçekleştirmek mümkün olmakla beraber; ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi yapı, iklim koşulları, bitki örtüsü, ekonomik konum ve enerjide dışa bağımlılık, çevre, insan sağlığı, ülke ekonomisi, yeterli hammadde ve enerji verimliliği göz önüne alınarak yapılan araştırmalar sonucu anlaşılmıştır ki; yakıt amaçlı kullanılacak Pelet için ilk sırada doğal ağaç atık maddelerden yapılan Pelet gelmektedir. Çevre dostu, kül oranı az, havayı kirletmez, verimliliği yüksek (%90), kalorisi yüksek 5.000 -5.500 kcal arasında, Curuf oluşturmaz, yanma potasına zarar vermez, hava ihtiyacı kömürün % 20’si kadardır, kazan dairesi toz duman olmaz. Redüktör ve fanda daha düşük kapasitede motorlar yeteceğinden elektrik tasarrufu sağlar. Pelet evde sobalarda, kalorifer kazanlarında, otellerde, sanayide, ekmek fırınlarında ister elle dolum yapılarak ister otomatik dolum sistemi ile rahatlıkla kullanılabilir. Otomatik dolum sistemi sayesinde büyük kolaylık sağladığı gibi kül oranının binde beş olması nedeniyle kül boşaltma işlemini ayda bir kere uygulamakta temizlik açısından sunduğu kolaylıklardandır.